maanantai 15. helmikuuta 2016

A-LUOKAN SAIRAS

Perusterve? Noh, miten sen nyt ottaa. 

Astma mulla todettiin vain kahden vuoden ikäisenä. Joka aamu otettavan lääkkeen lisäksi oli avaava lääke tilanteisiin, kun henki ei tahtonut kulkea. Lääkkeitä jouduin ottamaan kuudentoista ikäiseksi asti, jolloin jätin ne ja ihan hyvin oon pärjännyt. Mua edelleen hengästyttää helposti ( huonon kunnon lisäks ) astmasta johtuen, kovilla pakkasilla mua alkaa ottamaan henkeen sillä samalla sekunnilla kun astun ulko-ovesta pihalle. 

Allergiat todettiin myös todella varhain ja äiti joutuikin ravaamaan mun kanssa TAYSissa joka oli varmasti uuvuttavaa, sillä olihan kaikenmaailman allergiat ym vielä suht uus juttu 90-luvulla. Ruoka-aineallergioista on senpäivänen lista, että multa on helpompi kysyä mille en oo allerginen ja tästä johtuen mun syömisetkin pysyy melko simppeleinä, vaikka esim.suklaata syön vaikka sen jälkeen raavinkin taipeet ja kaulan lähes verille. Tappavia ruoka-aineita löytyy myöskin ja niiden takia tullut pari läheltä piti-tilannetta. Koivu ja kaikkia mahdolliset siitepölyt, pöly ylipäätään, eläimet.. Oon lähestulkoon kaikelle allerginen, paitsi että oon siedättynyt kissoille Oonan myötä. Vaikka edelleen jos Oona raapaisee ( mitä on tapahtunut ehkä kahdesti kun leikitin sitä ) niin mulla turpoo se kyseinen kohta. 

Atooppinen iho, se hemmetin riesa. Pakkanen? Iho kuivaa. Kuiva ilma? Iho kuivaa. Et rasvaa suihkun jälkeen? No se pirun iho kuivaa. Oon aina raapimassa ja ärsyttävintä on se, kun mulla ei tahdo kaulan alueelta iho pysyä hyvässä kunnossa kun sitä oon raapimassa aina ensimmäisenä. Miksen vaan oo raapimatta ja rasvaa? No niin mä teenkin, paitsi että raavin unissani. PUUH!

Anemia jonka muodoista mulla on se yleisin, raudanpuuteanemia, joka johtuu nimensäkin mukaisesti riittämättömästä raudan saannista joka on taas lähtöisin runsaasta verenvuodosta menkkojen aikaan. Tän lisäks olin hyvin pitkään syömättä punaista lihaa joka on tärkee raudanlähde, enkä syö sitä juurikaan vieläkään. Ja raudanpuuteanemiahan johtaa siis siihen, ettei punasoluissa olevaa hemoglobiinia pystytä valmistamaan riittävästi. Ja tästä johtuen myöskin mä oon kun kalkkilaivan kapteeni, aina valkonen kun lakana, mua huimaa todella paljon ja mun pulssi on korkee.

Masennus mulla on ollut riesana jo kolme vuotta joka aiheuttaa selittämättömiä pelkotiloja, unettomuutta, väsymystä ja miljoona muuta negatiivista asiaa. Masennuksen takia mä oon ollut työkyvytön jo liian kauan ja mä meen nyt torstaina vielä mielenterveyspolille työkyvyn arviointiin. Masennuksen takia mä en oo valmistunut peruskoulun jälkeen mistään, mun itsetunto on aivan olematon, mä nään painajaisia harva se yö, mä kammoon sosiaalisia tilanteita. Monesti mua on mietityttänyt, että tietääköhän Santtu nyt ihan varmasti mihin ryhtyy kun ottaa mut vaimokseen. Vastaus on aina sama, että kyllä se tietää koska se on ollut koko masennuksen ajan mun vierellä ja nähny ne paskamaisimmatkin päivät. Se on herättäny mut kun oon huutanu unissani ja valvonu että nukun rauhassa, se hoitaa mua ahdistavat asiat, se kehuu ja pitää hyvänä. Ja mikä tärkeintä: vaikka se ei pysty täysin ymmärtämään, niin se yrittää. 

Hassuahan tuo on, että 3/4 alkaa A:lla. Joten voinko mä kutsua itseäni A-luokan sairaaks? 

- immu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti